Как да изберем фритюрник за ресторант?

Професионален фритюрник за ресторант Здраве

Как да изберем фритюрници за заведение за хранене, което е с голям интензитет на натоварване?
Фритюрници за ресторант – на какво да обърнем внимание?

Фритюрниците са едни от най-важните елементи в професионалната кухня.

Методът на готвене в горещо олио или животинска мазнина е познат на света от древни времена, такива рецепти са особено разпространени в Европа, а се срещат и в азиатски страни като Япония и Китай, което подчертава достойнствата на местната кухня. За да работи с различни масла и мазнини, човечеството е измислило устройство, наречено фритюрник, с негова помощ готвенето стана много по-лесно и по-лесно. Много хора вярват, че фритюрникът е само за готвене на пържени картофи, но те силно се заблуждават, защото с дълбоко пържене можете да създадете огромен брой други също толкова вкусни ястия, това изисква само знания и умения.

В момента в почти всяко заведение за бързо хранене има фритюрник, можем да кажем, че без него общественото хранене ще загуби статута си, тъй като почти всички ястия от менюто се приготвят с негова помощ. Изтъкнатите ресторанти не се колебаят да купуват професионални фритюрници, така че можете лесно да разширите асортимента си и да опростите приготвянето на някои ястия. Оказва се, че фритюрникът е незаменимо нещо във всяко заведение и някои хора купуват този уред, за да готвят на него у дома.

Фритюрник или конвектомат?

Най-точният и прост отговор, поне според нас, това е – и двете! Конвектоматът задължително трябва да присъства в кухнята Ви, ако сте поне с 15 човека интензитет.

Фритюрникът – също!

Фритюрник за ресторант, колкото и странно да Ви звучи, трябва да е висок клас.

На какво да обърнем внимание, когато избираме фритюрници за ресторанта?

С брой вани;

Има модели с една и две “вани” – контейнери за олио, които побират до 15 литра. В зависимост от състоянието и фокуса на заведението се закупува агрегат с определен размер, така че за малко кафене е доста подходящ универсален уред с вместимост 4-5 литра, а за голяма верига ресторанти ще ви трябва дълбок фритюрник с няколко големи вани, което дава възможност за приготвяне на различни ястия едновременно. Някои производители предлагат модели с един разделен капацитет (две кошници), но тази опция се счита за най-малко удобна за използване, макар и по-евтина и по-икономична. В допълнение към общия обем на контейнерите съществува и понятието „обем на мазнината“, което обикновено е няколко литра по-малко от общия. Капацитетът на олиото също е много важен, тъй като от него зависи икономичността или твърде бързата му консумация.

Функционалност;
Устройствата с разширена функционалност позволяват на главния готвач да върши работата си по-продуктивно, ястията се приготвят по-бързо и по-добре, тъй като процесът е лесен за следване. Много професионални модели имат такъв набор от вградени функции като: наличието на въздушни филтри с пречистване на въздуха от неприятни миризми, наличие на температурен сензор и таймер, кран за източване на масло, подвижни контейнери и дозатор. Всички тези вградени удобства значително опростяват процеса на готвене и намаляват риска от разваляне на храната.

Надеждност на производителя;
Когато купувате оборудване, особено за голямо предприятие, трябва да се ръководите не само от цената. Необходимо е внимателно да проучите производителя, както и отзивите на клиентите за модела, който харесвате в интернет. Положителните оценки и мнения от други хора ще помогнат да се формира най-правилното мнение за устройството, за нюансите на неговата работа и много други. Освен това в интернет или на сайта на самата компания можете да получите ценни съвети и препоръки за използване на модела. Не бива да купувате устройство от току-що появила се на пазара фирма, дори и да предлага изгодна цена. Би било по-разумно да закупите оборудване от вече известен производител, чиято репутация и качество на продукта са извън съмнение. Към днешна дата най-добрите фирми за производство на оборудване са италиански, френски и немски, като Roller Grill и Fimar. Стандартният гаранционен срок обикновено е 12 месеца.

Работна мощност;
Колкото по-висока е мощността, толкова по-бързо фритюрникът може да загрее и изпържи продукта. Това е един от решаващите критерии, тъй като времето за готвене и стабилността на работата пряко зависят от него. Малките модели с капацитет от 4-5 литра обикновено имат мощност от около 2 kW, което е напълно достатъчно за малка мрежа или малък брой поръчки. Големите фритюрници с капацитет над 8 литра трябва да бъдат настроени на поне 5 kW.

От къде да закупите фритюрници за ресторанти?

Можете да закупите продукти от специализиран магазин, предлагащ фритюрници и други електроуреди, но имайте предвид, че малко са реалните магазини, които предлагат продукти, предназначени за сериозно натоварване.

Можете да купите фритюрници и онлайн, точно това е което Ви препоръчваме да направите, а онлайн има много онлайн каталози, от които можете да намерите продукти, точно за Вашето заведение.

Естествено, ние сме работили с MixHoReCa.com и препоръчваме точно тях, но всичко е личен избор!

Dilyana
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар