Какви са ползите от редене на пъзел?

Какви са ползите от редене на пъзел?

Защо пъзелите са полезни?

Пъзелите са истинска страст за много хора и неправилно се смятат изцяло за детско занимание. Всъщност, интересът към тях започва от най-ранна възраст, тъй като има толкова много ползи. Какви обаче са те, вижте по-долу.

Но първо малко история. Реденето на пъзели като хоби се заражда доста след началото на използването на разглобени парчета от цяла картина. В началото, първообразът на днешния пъзел, се е използвал за обучение на децата по география, а по-късно и за разпознаване на животните, буквите и числата.

Счита се, че първият пъзел е създаден през 1767 година и представлявал карта върху дървена плоскост, която е нарязана впоследствие. Сглобяването й изисква различни умения и има образователна стойност. В началото на 20 в. реденето на пъзели започва да се приема като хоби, а разнообразието от модели става все по-голямо, включвайки и различни картини и пейзажи.

Но защо е цялото това вълнение около пъзелите? Ако поне веднъж сте редили някаква картина, знаете колко е зарибяващо – радостта от намирането на правилното парче сред стотици други и удоволствието от добре свършената работа. Със сигурност са основателни причини, но не е само това.

От реденето на пъзелите има полза за мозъка. Участието на двете полукълба от органа, т.е. логика и въображение, поддържа умствените способности в кондиция. Това при възрастните. При децата е включено развитието и на фината моторика, която се изисква за хващане и поставяне на правилното парче на точното място. Също така, както при децата така и при възрастните, подреждането на пъзел тренира търпението и концентрацията, все полезни способности.

Цялото това фокусиране влияе успокояващо върху нервната система, тъй като се постига изолиране от всички дразнители наоколо – музика, говор, шум и т.н. Дишането се забавя, сърдечният ритъм се нормализира и се намалява стресът.

Вглеждането в изображението и намиране на решение за подреждане на парчетата, подобрява способността за справяне и с ежедневните задачи.

Затова, ако се чудите какво да подарите на децата си за подарък, препоръчваме да вземете детски пъзел. Разбира се, трябва да се съобразите с възрастта на малчугана, тъй като дребните парчета са опасни за малките любопитковци.

Любимият анимационен герой, красив пейзаж от природата, някое впечатляващо животно или сцена от града и т.н. Разнообразието на истина е огромно. Още по-хубавото е, че пъзелът е универсален подарък, пасва и на момичета, и на момчета, а трудността варира според предпочитанията и уменията на детето. Напасването на частите може да отнеме време, но пък удовлетворението от завършената работа, ще зарадва дори най-малките. След като го подредите, може да го снимате за спомен или, ако сте чак толкова запалени, да го сложите в рамка. Повечето хора обаче го развалят, за да могат по-нататък във времето да го подредят отново.

Избирането на пъзел най-лесно става онлайн. В детските магазини има наистина голям избор от видове, а купуването става с няколко клика. Така на спокойствие можете да разгледате предлаганите модели и да вземете най-доброто решение. Не забравяйте да вземете и подаръчна торбичка и картичка.

 

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки