Какво представляват детските столчета за кола

Детското столче за кола е специално задържащо устройство за транспорт в колата. Столчетата за кола са предназначени за малките пътници от раждането до достигане на височина от 150 см (или тегло 36 кг). Основната задача на седалката е да осигури безопасността на детето при авария, при аварийно спиране или внезапни маневри. Ползата от нея е очевидна – бебешката седалка за кола намалява вероятността от смъртност и травми със 75%. Предпоставка за това е правилната инсталация на седалката в колата.

Детските столчета за кола са разделени на  няколко групи, в зависимост от теглото на детето. Има места, които отговарят на няколко тегловни групи едновременно, както и седалки-трансформатори, които се адаптират към растежа на детето. Освен това столовете се различават по начина на закрепване в колата. Автомобилните седалки за деца са изработени от удароустойчива пластмаса, амортисьорна мрежа, мека подплата и покритие, направено от хипоалергенни материали, приятни и безопасни за кожата на детето. Покритието може лесно да се сваля и изпира на лек режим.

Монтиране на детска седалка за кола

Детската седалка за кола, като част от системата за пасивна безопасност, трябва да бъде монтирана правилно. В противен случай основната задача е да предпази детето от наранявания по време на произшествие. Реално тя свежда до нула нараняванията. Това задължително условие ръководи целия процес на производство на детските седалки за автомобили. Разработени са и начини за закрепване, които, от своя страна са все по-интегрирани в колата.

Понастоящем има два основни типа закрепване на детските седалки за автомобили – обикновен колан за кола или с помощта на системата isofix. Този тип инсталация има своята история от средата на миналия век и е най-универсален. Използва се във всички възрастови групи автомобилни седалки, на всички места за пътници, оборудвани с триточкови колани, включително и на предните. В последния случай, когато монтирате лицевата част срещу движението е необходимо да изключите предната въздушна възглавница.

Предимствата на закопчаването на колана включват гъвкавост и до минус вероятност от неправилна инсталация. При новите модели автомобилни седалки, производителите се опитват да опростят възможно най-много начина на закрепване с триточков колан и в същото време да направят закрепването по-надеждно.

Монтирането с фиксиране става, чрез стандартът за фиксиране ISO (isofix), който е предложен от ISO през 1990 г. Той се превърна в алтернатива за закрепване на седалката за автомобили с предпазен колан. Изофикс е твърдо закрепване на седалката към тялото на колата, което осигурява по-добра защита на детето. Това се потвърждава от множеството независими тестове за удар. Предимството на системата isofix пред триточковия колан е по-лесното, по-бързо и по-надеждно закрепване на седалката. С практиката се премахват грешките при монтажа.

Къде да инсталирате столчето за кола?

Най-безопасното място в автомобила е централната задна седалка. Една от причините за това е много повече пространство, отколкото в други места, които не се деформират по време на сблъсък. За съжаление, в много автомобили, централната задна седалка не е най-удобната за поставяне на детско столче за кола, поради липсата на фиксиране на изофикса и поради дизайна на седалищната част. В такъв случай се препоръчва да се монтира детска седалка зад седалката на пътника. Това е по-сигурното, отколкото седалката зад водача, шофьора.

Има седалки за автомобили, които комбинират функциите на няколко групи наведнъж. Тези седалки са удобни при преместване от една група в друга, когато детето израства. По правило закупуването на универсална седалка е по-евтино от седалките за коли от възрастови групи 0, 1, 2 и 3 поотделно.

И все пак крайното решение остава задача номер едно на всеки родител.

 

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки