Най-дългите полети със самолет

Любопитни ли сте да узнаете колко трае най-дългият полет в света? Е, днес ще Ви разкажем няколко исторически факта за полетите.

Ще започнем от далечната 1903 година. На 17 декември 1903 година се случва събитие, което води до драстична промяна и открива съвсем нови хоризонти за авиацията. Става въпрос за проектът на Братя Райт, братята осъществили първия полет с апарат, тежащ повече от теглото на въздуха. Любопитен факт е, че този полет е бил едва 12 секунден, като за това време са изминати забележителните за тогава 37 метра.
Братята едва ли са предполагали, че отключват нова страница в развитието на човечеството. Също така едва ли са си давали сметка, че този кратък полет, ще предизвика небивал интерес, благодарение на който, започват хилядите опити и постепенно развитие на авиацията.

В тази статия ще говорим за дългите полети, а не за кратките, какъвто е бил този на братя Райт.

И така, сред най-дългите полети се нареждат следните:
– Полет ЕК 215 – Лос Анджелис – Дубай, със забележителното разстояние от 13 420 километра;
– Полет DL 201 – Йоханесбург, Южна Африка – Атланта, Джорджия – за този полет е използван специално модифициран самолет Боинг 777, който се характеризира с добавка към името му LR – съкращение, което означава „пригоден за дълги разстояния“ (Long range). Полетът е бил с дължина 13 582 километра;
– Полетите, прекосяващи директно Атлантическия океан се водят най-дълги в историята на въздухоплаването.

– Полетът-рекордьор е по отсечката Сидни – Далас. Този полетът е едва с 222 километра по-дълъг от този между Йоханесбург и Атланта, но същевременно времетраенето му е по-малко – 15 часа и 25 минути. Прекосява Тихия океан по права линия и стига до летището до Далас – Форт Уърт. Самолетът-рекордьор, обслужващ този полет полет, е Боинг 747 с модификация 400ER, познат още като Джъмбо джет. Любопитен факт е, че в света има общо 6 такива самолета, като всички са собственост на австралийската авиокомпания, предлагаща самолетни билети до Далас.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар