Парцели – в търсене на физическите характеристики на предлаганото парче земя

Закупуването на парцел може да изглежда лесна сделка, особено когато всичко е поставено на масата. Обаче не всяко парче земя, което е пуснато за продан може да свърши целта заради, която го закупувате. Затова ето няколко вида парцели, разположение по различен начин и класифицирани според физическите характеристики на място.

Парцелът може да е напълно ограден от други имоти – така той се озовава като заключен от други сгради и да няма достъп до инфраструктура. Така че при сделка за такъв вид парцел, трябва да имате предвид, че ще трябва да влизате в съгласие със собствениците на имотите, които са около вас. Трябва да се намери начин за лесен достъп до този парцел, а когато започне строеж по предназначение, този достъп да се проектира съобразен с другите собственици и техните имоти.

Парцел без път до негонапълно е възможно да попаднете на обяви за такива парцели, просто защото земята в отдалечена зона, неизползвана от години. В този смисъл, там едва ли бихте могли да инвестирате в комерсиални или индустриални площи, защото трябва да имате качествена инфраструктура. Така че когато получите оферта за такъв парцел внимателно преценете опциите.

Парцел застрашен от природни бедствия – едва ли ще сте много щастливи ако получите оферта за парцел, който се намира в близост до река, има подпочвени води, има резки температурни амплитуди и опасност от други природни бедствия. Тогава може изобщо да не получите право на строеж, а пък ако искате да направите стопанство, едва ли ще може дълго да издържи на стихиите. Ето защо предварителното проучване е много важно.

Парцел в близост до защитени местности – напълно е възможно да видите обяви на парцели, които са в близост до защитени местности. Тогава без да искате може да влезете в открит конфликт с местни граждани, с еко организации, все неща, които доста ще попречат на инвестиционните ви планове.

Както виждате, едно е да разгледате и да прочетете обяви на парцели, съвсем друго е да получите право на строеж и подходящите условия, за да развиете вашата идея. В този смисъл най-доброто средство срещу оферти, които ще ви струват много повече отколкото очаквате, е да направите проучване. Инвестирайте средства и време в отиване на място до парцела, отидете в институциите, които съхраняват документация за него, проучете за културно-историческите наслагвания на даденото място и още много други неща. При положение, че мястото все пак много ви харесва, но може да близко бъдеще да породи спорове, запознайте се с юридическата рамка и направете необходимите стъпки, за да направите инвестицията си по-сигурна.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар