Синхронизиране на двигатели – същност и работен цикъл

Ръчната скоростна кутия представлява сложна система, която е изградена от лост, който преминава през отделните предавки, заключващи се със зъбци при захващане на дадена скорост. Това се осъществява чрез съединител, който освобождава превключване на по-висока или по-ниска предавка. Съществуват още три вида скоростни кутии освен ръчната, това са – автоматична, полуавтоматична и безстепенна трансмисия.

Синхронизирано предаване

Повечето съвременни автомобили използват синхронизирана скоростна кутия. Зъбните колела на една ос могат свободно да се завъртат или да се заключват към вала. Заключващият механизъм за съоръжението се състои от пръстен (или нашийник) на вала, който е в състояние да се плъзга настрани така, че зъбите (или кучета) на моста на вътрешната му повърхност да оформят два кръгови пръстена със зъби на външната им обиколка: един прикрепен към съоръжението, един към вала. Когато пръстените са свързани с мост за яката, конкретното съоръжение е ротационно заключено към вала и определя скоростта на изхода на предаването. Лостът за превключване на предавките манипулира нашийниците с помощта на набор от връзки, разположени така, така че една яка може да бъде разрешена да се заключва само с една предавка във всеки един момент. Една яка често служи за две предавки – избира една скорост на предаване, при смяна на посоката избира друга.

В синхронизираната скоростна кутия има нужда от съответствие между предавката и връзката на вала с пръстените. Яката е възпрепятствана да преодолее блокиращите пръстени, когато скоростите са несъответстващи със синхронизиращи пръстени (наричани също блокер пръстени или блок пръстени). Синхронизираният пръстен се върти леко поради триенето при въртящ момент от конус съединителя. При това положение, съединителят е възпрепятстван от участие. Месинговият пръстен кара съединителя плавно да се върти с еднаква скорост. В една модерна скоростна кутия, действието на всички тези компоненти е толкова гладко и бързо, че едва ли се забелязват всички тези подробни детайли.

За зацепване за двигатели се обърнете към instrumenti.net – там ще намерите инструменти и на марката TOPTUL, както и на редица други компании.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар