Турбулентност и безопасност при летенето със самолет

Вероятността от турбулентност при пътуване със самолет е често срещано явление и именно поради тази причина много превозвачи и компании, предлагащи самолетни билети, предпочитат да предупреждават за наличие на турбуленция.

Какво точно представлява турбулентността?

Някъде се среща и като понятието „Въздушна яма“, което понятие не е научно, а по-скоро разговорно, но помага да се придобие представа какво точно представлява турбуленцията. А тя се изразява в промяна на характеристиките на флуидното поле. И така, при турбуленция, особено при големи обекти, като самолет, космическа совалка и др., започва огромно натоварване. То предизвиква значителни изменения в разпределението на налягането и скоростта по носещите повърхности на летателните апарати.

Опасна ли е турбуленцията? Съвременните летателни средства са оборудвани с много добри защити и турбуленцията не е опасна, едниственият проблем е, че създава дискомфорт у пътниците. Известно е още, че подлага на напрежение корпуса на въздушното превозно средство, но то е изработено от сплави и материали, издържащи и устойчиви на външни природни фактори.
Огромен плюс е, че пилотът на самолета винаги предупреждава при наличие на турбулентност по време на полет, както и споменава за рисковете, които явлението носи. Често предупрежденията са ранни и много преди самолетът да навлезе в турбулентна зона, което е огромен плюс.

В исторически аспект съществуват случаи на фатални полети поради висока турбулентност. Пътници, преживели силна турбуленция, описват, че изживяването е „сякаш пропадаш към някаква пропаст“. Това, разбира се, никак не е приятно и тези с по-лабилна психика могат да получат шок или силен дискомфорт по време на летене.
При някои полети турбуленцията може да предизвика падане на предмети, което не изключва и риск от нараняване. Пример: Ако сте с преносим компютър, започне ли турбулентността, то хванете го здраво, или го закрепете за чантата, а нея приберете в багажното отделение, което се заключва. В противен случай, може да се случи така, че преносимият компютър да Ви нарани или да се счупи. Същото правило важи за всякакъв вид незакрепена техника, намираща се в близост до Вас, например дигитални фотоапарати, таблети и други.
И все пак, ако се наложи да пътувате и изпитвате страх или имате неизвестни по темата, се свържете с компанията, която Ви предлага самолетни билети и попитайте дали Вашият полет често попада в турбулентна зона с високи нива. Поинтересувайте се също и от това, как да я преодолеете по-добре. Вашият личен лекар също може да Ви препоръча някакъв медикамент или друг алтернативен метод за по-лесно справяне.

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки