Входна врата – реставриране или подмяна?

Kak da se oblechem za prva sreshha s momche Бизнес

Входната врата трябва да има значителен живот, да бъде изложена на различни видове експлоатация, но в резултат на това тя губи първоначалната си привлекателност, както и способността да изпълнява изцяло своите основни задачи. Поради тази причина съществува една дилема: да поставим нова или да поправим старата?

Функционалност на входните врати

Входната врата на жилищата трябва да има 2 основни цели:

  • Гарантиране на безопасността на жилището;
  • Добра топлоизолация.

Една здрава и надеждна блиндирана врата според критерия за сигурност е най-добрата алтернатива. Тя се отличава по вид, пълнеж на изолация и дебелина на метала.

Входна врата от масивна дървесина или допълнителни МДФ панели ще се справят по-добре с топлинната защита от блиндираните врати, но са с по-ниска якост и устойчивост. Поради тази причина, за да се гарантира по-добра функционалност, блиндираните врати са по-подходящи за дълъг живот.

Вратите с метални листове са устойчиви и за това имат дълъг експлоатационен живот. Но след дълъг период от време, може да станат външно непривлекателни. Покритието се надрасква и може да се повреди, а изолацията постепенно губи качествата си.

Заменете или поправете

Ако крилото е тънко , тя не може да се справи със сигурността – непременно да се подмени. Ако основата на вратата е усукана и не може плътно да легне върху рамката или дори не се затваря и заключва добре – време е за смяна.

Ако функционалността на вратата не се е променила, но външният вид се е променил, тогава трябва да се опитате да го подобрите. Има различни варианти да се възстанови видът й, но най-често е с MDF панели.

MDF – плюсове и минуси

Панелът е съставен от ситни дървесни частици, пресовани в средна плътност. Параметрите на дебелината им са различни. Повърхността на материала ви позволява с лекота да бъде фрезован с различни шарки. Покритието е PVC фолио, може да бъде боядисано и лакирано в допълнение. Подобно покритие, освен външната привлекателност, осигурява звукоизолация и топлоизолация.


Ето и основните предимства на врати
 с MDF панели:

  • увеличаване на топлоизолационните качества
  • Няма нужда да разглобявате вратата, за да го поставите
  • Разнообразие от контури, цветове и дизайн
  • Пасва на различни параметри на вратата
  • Не са скъпи
  • Устойчивост на механично надраскване

 

Недостатъци на тези панели:

Монтаж на MDF панели е напълно възможно да го направите сами, но това не е толкова елементарно, колкото изглежда. За предпочитане е да се обадите на професионалист. Монтирането им изисква предварителна подготовка, тъй като методите им за закрепване са различни – с винтове, чрез лепене и най-добрият вариант е да бъдат поставени от специалисти.

 

 

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки