Видове автомобилни масла

Видове автомобилни масла

Когато се колебаете между различните видове автомобилни масла, трябва да имате предвид, че най-доброто масло за вашия автомобил е това, което ви е препоръчано от производителя. По най-общи характеристики, маслата биват: минерални, синтетични и полусинтетични.

Минералните масла са по-евтини, но крият повече рискове за двигателя. Ако изберете минерално масло, трябва знаете, че ще ви се наложи да го сменяте по-често, отколкото ако изберете полусинтетично или синтетично. Минералните масла нямат добри показатели. Те не подпомагат дейността на двигателя, ускоряват амортизацията и износването. При стартиране на колата е необходимо време за загряване. А консумацията на гориво е завишена.

Полусинтетичните масла са с по-добри показатели. Те са и най-често използваните. Предпочитани заради разумната и достъпна цена, полусинтетичните масла са препоръчвани от повечето монтьори. Този вид масла, представляват успешна комбинация между минерално и синтетично масло. Те щадят двигателя, намаляват амортизацията и осигуряват нисък разход на гориво. Полусинтетичните масла не предизвикват корозия и се сменят на повече километри от минералните.

Синтетичните масла са с най-високи показатели като чистота, качество и успеваемост. Те осигуряват лесно стартиране на автомобила, дори при минусови температури. Грижат се за пълноценната работа на двигателя, като намаляват амортизацията. Цената на този вид масла е по-висока, но смяната се извършва на около 15 000 км., което го прави идеален вариант за средностатическия шофьор.

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки