Изборът на спално бельо. Основни фактори при избора

Изборът на спално бельо е цяла наука. Качеството на изработка, материалът, от който е изработен бельото, размерът и броят на калъфите са основни фактори при избора.

Не е лесно да се избере добро спално бельо. Първо се опитайте да научите малко повече за произхода, материала от който е изработено, както и съответните размери. Цялата информация за състава на комплекта, съдържанието, в повечето случаи две калъфки за възглавница, долен чаршаф и плик, както и съответните размери са посочени на опаковката.

С модерен и удобен дизайн е спалното бельо предлагано днес. Калъфките за възглавници са квадратни и правоъгълни. С форма на копче или цип е катарамата. Пликовете най-често са направени като джоб с прорез по дължина или ширина, като се отварят с цип или копчета. Почти невъзможно е да се намери от предлаганите преди години пликове с дупка в средата.

Качеството на продуктите зависи от шевът. Ако е позволено отворете кутията и ги вижте. Специален е шевът при бельото. Оверлогът го прави по-трайно и не позволява да се разшие след няколко пранета. Желателно е и шевът да бъде единствено по края, което осигурява удобство и комфорт.

Основен фактор при избора на бельо е и тъканта, от която е изработен комплектът. Материалът трябва да е приятен на допир и хидроскопичен.

Има класификация на спалното бельо. В зависимост от вида на суровините – памук, лен, коприна, вискоза и в зависимост от метода на изработка – батиста, американ, хасе, сатен.

В повечето случаи американът се смята за памучно съдържание, но в действителност може да има и синтетично съдържание.

Плътността на бельото е не маловажен фактор при избора – фигура посочена върху етикета на бельото.За висока плътност се считат от 130-280 нишки на квадрат, а за ниска плътност 20-30 нишки.

Традиционният цвят за бельо е бял. Много хора обаче предпочитат цветни модели . Ярките тонове, почти преливащи, в повечето случаи и от двете страни за съжаление не са за предпочитане при ежедневна употреба. В някой случаи при не спазване градусовата температура подходяща за съответното бельо и при често пране , материалите бързо губя своя цвят и избледняват. Не забравяйте, че комплекти с черни и бели мотиви са не препоръчителни за ежедневна употреба, тъй като предизвикват подсъзнателна агресия у човека.

 

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки