Как да разпознаем добрият и коректен майстор

Ценни съвети от TopMaistor.com

Има много критерии, искам да се докосна до всеки от тях и за да ви предам същността, която не бих могъл да опиша накратко. Статията ще бъде малко разширена.

Въпросът за намирането и избора на добър майстор тревожи всеки собственик на бъдещия си дом. Като клиент на всякакви строителни работи, в по-голямата си част собственикът не е специалист и не може да оцени адекватно изпълнителя.

Животът е, че повечето твърди работници са “универсални войници”, всеки знае малко и копае по-дълбоко – те плуват пред очите ни. Мнозина грабнаха “върховете” – не разбират същността и дори не искат да задълбават. Ето защо истинските професионалисти могат да бъдат преброени на пръсти, а още повече много трудно да се намерят!

Всякакви препоръки от познати или приятели със сигурност могат да допринесат, но знаете как, човек може да се заблуди, но той дори няма да забележи и ще е щастлив, и разбира се, той ще продължи да съветва такива майстори от уста на уста!

Ето защо е по-добре да го проверите сами. Портфолио като снимка или видеоклип винаги може да има!

Просто така, по око, не можете да определите дали специалистът е добър или не. Чисти дрехи или парцали, добра или лоша кола, предплатена работа или не – това са все различни ситуации в живота на различни хора, следователно това не е критерий за оценка и като цяло не засяга нито психическо състояние, опит, нито професионализъм. Както казват “няма да пиеш опит”)))

Всеки човек има различен темперамент, ценности, житейски опит, “раздуто” его, начин на общуване, емоционални реакции – следователно с лятото нищо не е възможно да се определи, но това може да стане чрез оценка на редица критерии, така че:

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е цената:

Цената на работата е ± 10-20% от пазара. Защо така? Майсторът на своя занаят е в състояние да спечели нормални пари със скоростта на работа. Колкото по-висока е цената, толкова по-малко поръчки. И това не е изгодно, по-добре е да се направи бързо и много на разумна цена. В тази връзка „надцененото“ изобщо не казва, че сте професионалист, по-скоро просто човек иска да нарязва тесто и изкуствено надува разходите, маскирайки ниската степен на професионализъм на висока цена. Независимо от това има професионалисти с висока цена, но ние не ги считаме, те са единици!

Откакто споменах скоростта на работа , постепенно пристъпваме към нея.

Скоростта е истинската характеристика на истински професионалист. Майсторът на своя занаят винаги работи бързо, без да прави компромиси с качеството. Всичко е настроено на потока и “гори” в ръцете му. Нито един “универсален войник” не може да съвпадне с този темп. Работата се извършва на моменти, а не само на моменти, 3-10 пъти по-бързо. (И някои клиенти се сблъскват с това: работата се извършва за 2 дни и трябва да платите 1000 лева. Разбира се … разбира се, очите на клиента отиват “на челото”))))))

Вижте как всичко е логично: обикновен упорит работник няма да експериментира и да се ускорява, тъй като ще успее на случаен принцип (и той знае това), а професионалистът – не се интересува, той е сигурен, че ще бъде перфектен. Ако работата се свърши бързо – че има само два резултата: или перфектни, или добре … Адекватната оценка на човешкото майсторство, която притежавате, ще се появи след няколко часа след наблюдение!

Доверието и опитът е друго съществено качество на професионалиста. Най-вероятно няма да бъдете принудени да налагате един „най-добър“ метод, но ще ви бъдат предложени няколко реални варианта за изпълнение на работа от опит на човек (обикновено това качество на поведение е присъщо на любителя: правя само това, което знам, което означава, че е най-доброто). В процеса на обсъждане на опции – ще разберете кой е пред вас.

Тези три критерия са почти изчерпателни при избора. На този етап вече можете да определите кой е пред вас – „универсален войник“ или професионалист.

Майсторът на занаята си никога не се заема с лява работа и не съчетава 10 специалности. Не, той знае как да направи всичко, тъй като ръцете му растат правилно, той просто печели повече от работата си, отколкото да прави всичко останало с бавно темпо. Основната му и основна работа е неговата покрита площ!

Професионалистът е почти самотник, с максимум един / двама помощници, тъй като големите групи хора имат ниска скорост на производство. Като този! Екип с голям брой служители не работи като единен механизъм и не осигурява високо темпо и ниво. И съответно губи в пари. Професионалистът няма нужда от това!

Друг такъв критерий като инструмент.

Професионалистите имат куп инструменти в своя занаят. Не гледайте фирми и марки – това са шоута! Майстора не винаги има скъп инструмент – но наистина е перфектен! За да свърши еднодневна работа, той ще донесе 10 куфара със себе си и пак ще вземе липсващите от багажника))).

Строителен материал

Не налагайте своя материал на майстора. Професионалистът сам прави избора на строителни материали, защото опитът му се влияе от това и той вече знае какво и къде да приложи. Това не означава, че професионалистът не работи с други производители, това означава, че работата ще бъде по-бърза и той ще ви даде гаранция! Ако му предложите своя материал – може би цената на работата ще се повиши малко! Това е нормално, тъй като има вероятност човек да забави работата си.

Нека обобщим:

Наистина има малко майстори или професионалисти. Не са малко тези, които имат душа към човек от детството и животът диктува своите собствени правила. Мнозина не можаха да се укрепят в своята ниша и бяха принудени да отидат в други райони.

Днес лъвският дял на онези, които сега се стремят да се откажат като професионалисти, са обикновени момчета. Може би наистина има удобни самоуки с добър опит. Но за да бъда честен, повечето от тях са с незначителен опит и понякога не винаги са елегантни, но повдигат носа си и се позиционират като „специалист от най-високо ниво“))).

Така че, гледайте, анализирайте, проверявайте. Надявам се статията да се окаже полезна и с някакви критерии, ви предложих нещо.

Благодаря ви за вниманието, късмет и добро!

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар