Как правилно и ефективно да инсталирате таванни лампи, полилеи или LED лента?

Kak pravilno i efektivno da instalirate tavanni lampi Бизнес

Изборът на осветителни тела за монтаж в жилищни помещения е огромен. Най-популярните от тях са полилеи, таванни лампи и LED ленти. Безопасността на жителите зависи от правилната инсталация на тези електрически уреди, следователно трябва да бъдете много внимателни към процеса на инсталиране. Като правило, заедно с осветителното устройство са приложени инструкции за монтаж, препоръки, мерки за безопасност. Препоръчваме ви стриктно да спазвате правилата, които гарантират правилния монтаж и качество на работа.

Монтаж на полилеи и таванни лампи

 Полилеите и таванните светлини се монтират по един и същ принцип. Технологията на работа може да бъде разделена на следните етапи:

1. Първо трябва да подготвите необходимите инструменти: нож, който може да отлепи проводниците от оксиди, фазов индикатор под формата на отвертка с прозрачна дръжка, мултицет, отвертки, клеми, тел за окачване на полилея (лампата) по време на монтажа, винтове, перфоратор и отвертка.

2. Важно е да се справите с проводниците на тавана. Колкото и да има, едно от тях винаги е синьо или светло синьо, останалите са фазови. В съвременните апартаменти е осигурено заземяване, а след това ще има заземен проводник на тавана. Можете да го разпознаете по жълто-зеления му цвят. За всеки случай си струва да проверите фазата с индикаторна отвертка.

3. След това се избира схемата за превключване. Те са няколко вида в зависимост от броя на фазовите проводници. Когато е сам, е възможно да се монтира единична лампа или полилей, в който всички рамена да се регулират едновременно. При наличието на два фазови проводника инсталирането на полилея се извършва, както следва: плафоните са разделени на 2 групи и всеки от двата бутона за превключване управлява един от тях. Когато има три фазови проводника, всичко се случва по същия начин, само броят на роговете в полилея в този случай се разделя на три.

4. Следващата стъпка е да свържете проводниците директно в самия полилей. За да направите това, първо 1 см изолация се отстранява от всички проводници с нож. Ако има само два проводника, се използва първата схема за превключване, проводниците на полилея или лампата са свързани към подобни проводници на тавана с помощта на клеми. Когато използвате втората или третата схема, връзката се извършва по малко по-различен начин. Неутралните проводници от всички абажури са свързани в една група с клема. Фазовите проводници от всяка група абажури се комбинират по подобен начин. 5. След това можете да продължите с инсталацията. Първо, стаята се изключва напълно. Комплектът полилей или лампа включва монтажна плоча. Изисква се надеждно закрепване към тавана. Полилеят или лампата могат да бъдат временно фиксирани с тел върху щангата за по-лесен монтаж. Когато е свързана лампа или полилей с един нюанс, техните фазови и неутрални проводници са свързани чрез клеми със сходни проводници на тавана. Ако полилеят има няколко нюанса, тогава нулевият проводник, идващ от тавана, е свързан към всички нулеви проводници на полилея, обединени от терминал. Един фазов проводник от тавана е свързан към една от фазовите групи на полилея.

6. Последният етап е окончателното фиксиране на полилея към бара. Визуална проверка на извършената работа, включване и изключване на устройството. Премахнете всички отломки, върнете инструментите, поставете инструкциите и гаранционната карта на сигурно място.

 Монтаж на LED лента

Идеално осветително тяло за стаи с опънат таван се счита за LED лента. Най -лесният начин е да го инсталирате на перваза. Редът на работа в този случай е както следва: Цялостно почистване и обезмасляване на повърхността. Отстраняване на всякакви дефекти. Маркиране на повърхността. Премахване на защитния слой от вътрешната страна на LED лентата и нанасянето му върху повърхността. Инсталиране на контролера, ако неговото присъствие е предвидено в електрическата схема. Свързване на лентата към захранването с помощта на специални проводници в краищата на подсветката. В края на работата остава само да се тества инсталираната LED лентата.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар