Какво е влиянието на матрака върху съня

matratsi Бизнес

Много често хората се чудят дали матракът, на който спят, наистина влияе върху качеството на съня и здравословното им състояние. Отговорът е само един и той е Да, като освен това едно е сигурно – най-оптималния нощен сън получавате когато спите на своя собствен матрак. Именно затова трябва да го избирате внимателно като съобразите особеностите на вашата поза за сън и нейните специфики.

Признаци, че матрака ви влошат съня

Хубаво е регулярно да си задавате следните въпроси относно матраците у дома и да следите какви са вашите отговори, за да можете своевременно да вземете решение да ги смените с нови матраци, които отговарят на вашите нужди.

  • Събуждате ли се всяка сутрин изморени?
  • Наспивате ли се по-хубаво на чуждо легло, например докато сте на почивка или по работа в някой хотел?
  • Усещате ли груби неравности, части от пружините или някакво провисване в някоя от зоните на матрака?
  • Налага ли ви се да се позиционирате в точно определен участък от матрака си, за да заспите спокойно?
  • Толкова приятно ли ви е да спите на дивана, колкото и на собсвения си матрак?
  • Матрака ви създава ли някакъв шум или скърцане, когато се местите в леглото?

В случай, че имате положителен отговор на някои от тези въпроси, то това е сигурен знак, че вашият матрак влияе зле на качеството на съня ви и на здравето ви.

Всеки човек заслужава качествен нощен сън

Сънят на всеки един човек е от най-важно значение за качеството на живота като цяло. В забързаното ни ежедневие и динамичния начин на живот е факт, че имаме прекалено много задачи и времето все не ни достига. Но не забравяйте, че човешкото тяло има нужда от достатъчно качествен сън, за да има възможност за регулярна регенерация, за да имате на разположение нужната ви енергия всеки ден. Ако имате съмнения, че матраците ви не ви дават възможност за достатъчно здравословен сън, то е най-добре да се насочите към избора на нови матраци възможно най-скоро! Всеки човек заслужава качествен нощен сън и не бива да чакате положението да се влоши дотолкова, че да не искате да легнете на матрака си. 

Не бива да се залъгвате, че количеството сън води до качествен сън, тъй като ако матрака ви не поддържа оптимално гръбнака, то дори дългият сън няма да е спокоен и ефективен. Има много голяма вероятност да се събуждате сутрин със схващания по тялото или болки в гърба. Съвсем различно нещо е когато спите на перфектния матрак именно за вас, защото ще се чувствате максимално отпочинали и пълни с енергия, макар и да спите по-малко време. А ако имате достатъчно дълъг сън на идеалния матрак, живота ще е различен и фантастичен.

Кой е идеалния матрак за вас?

Всеки човек е различен и именно това е причината да няма универсално решение за това кой е идеалния матрак за всички. Има няколко неща, които трябва да вземете под внимание, когато си търсите нов матрак като най-важното е да си осигурите нужния комфорт, което можете да постигнете като го тествате на място. Крайната цел е да имате сигурността, че накрая ще имате идеалните матраци за вас у дома.

Всички различни видове матраци имат предимства и недостатъци и затова е добре да проучите нещата предварително като е хубаво да знаете, че латекса е материала, който е сред най-предпочитаните за изработка на матраци. Основните причини за това са комфорта, който ви осигурява и издръжливостта му като естествен материал. Той е изключително устойчивост на плесен и предотвратява задържането и развитието на алергени.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар