Монтаж на подово отопление

Монтаж на подово отопление

В момента подово отопление вече не е нещо необичайно. Особено често то може да бъде намерено в домове с автономно отопление. Топлите подове могат да бъдат водни, електрически, филмови или инфрачервени. Първият вариант се счита за най-евтиния от всички, както по отношение на инсталацията, така и по отношение на поддръжката и ремонта. Освен това подът, подреден по този начин, се затопля по-ефективно и равномерно. Самата система се състои от пропиленови или металопластикови тръби, положени според проектните чертежи. Отоплението се извършва чрез топла вода, циркулираща през тръбите. Осигурен е компактен термостат за регулиране на неговата температура.

Водното подово отопление се монтира по два начина:

  1. Бетон. Най-често срещаният вариант, предвиждащ наличието на бетонна замазка над отоплителния кръг. По време на монтажа основата първо се почиства, както и се полага топлоизолация, така че топлината да не слиза. За да направите това, често се използва фибран с дебелина от 40 мм до 150 мм. Този параметър зависи от естеството на помещението и изискванията за интензивността на неговото отопление. След това се полага пластмасов филм с последващ дизайн на целия периметър на стаята с амортисьорна лента.

Тръбирането се извършва по проектната схема с стъпка от 80 мм до 300 мм, а при стените винаги е по-малко поради увеличените топлинни загуби в тази зона. За фиксиране на тръбите в комплекта има специални скоби. В края на инсталацията се извършва изпитване на налягане, което създава налягане в системата до 0,4 MPa през деня. Това се прави, за да се открият механични повреди на тръбите. Ако всичко е наред, тогава може да се излее замазка с дебелина от 40 мм до 80 мм. Довършването след изсушаване на замазката може да се извърши с керамични плочки, линолеум или ламинат.

  1. Полагане. Поради липсата на “мокри” операции, подобен стил е много по-бърз. Всички операции по полагане повтарят предишния метод, само вместо бетонна замазка се използва подова настилка от дърво или полистирол. Последният вариант е най-простият, тъй като полистиролните плочи, използвани за покритие, са оборудвани със специални канали. Те полагат и фиксират тръби на водно подово отопление с помощта на алуминиеви плочи. Подобен принцип се прилага при използване на ПДЧ, оборудвани с ниши като подови настилки.

Ако ви трябва майстор за полагане и монтаж на подово отопление, обадете се на тел. 0896 22 10 99

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки