Мотаж и настройка на хидравлични и пневматични системи на автомобила

Remont na hidravlichni pompi Авто-мото

Монтаж и настройка на хидравлични и пневматични системи на автомобили, бусове, камиони и друг тип превозни средства


Работата на всяка хидравлична или пневматична система започва едва след нейното инсталиране, настройка и тестване. Монтажът на компоненти, възли и устройства изисква от майсторите, отговорни по монтажа да имат познания за монтираното оборудване и основните методи за сглобяване на елементите на хидропневматичната система.

Известно е, че хидравличната технология има изключително малки празнини, които в случай на деформации на тялото могат да бъдат нарушени. Следователно, процесът на закрепване на такива хидравлични устройства е важен, който трябва да се извършва, като се спазва еднаквостта на моментите на затягане на закрепващите винтове, болтове, шпилки и др. При закрепване трябва периодично да проверявате движението на движещите се части на хидравликата машини и апарати (валове, плунжери и др.) и липсата на тяхното защипване. Особено внимателно е необходимо да се извърши закрепването на оборудването за монтаж на напречна щанга, която на прикрепените равнини има отвори за уплътнителни пръстени. Изкривяването по време на монтажа на такова оборудване е неприемливо и затягането на фиксиращите винтове също е неприемливо, което води до деформация на уплътнителните пръстени и нарушаване на херметичността на съединението.

Обикновено тръбопроводите се монтират след фиксиране на оборудването. Огъването на тръбопроводите трябва да се извършва в специални устройства, за да се избегне деформация на вътрешния диаметър на тръбата и да не се създава допълнително местно съпротивление. Особено необходимо е внимателно да се контролира качеството на фитингите (фитинги, нипели, съединителни гайки, тройници и др.).

Монтажът на гъвкави тръбопроводи (маркучи, ръкави) трябва да се извършва без усукване, прекомерно огъване, като се спазват правилата за монтажа им.

Тези изисквания също трябва да се вземат предвид при инсталиране на пневматични системи. Като допълнение може да се посочи, че преди монтажа на пневматичните елементи те трябва да бъдат почистени от консервиращи материали (капаци, хартия, грес).

При инсталиране или ремонт на хидравлични системи и пневматични устройства е необходимо да се обърне внимание на посоката на потока сгъстен въздух през устройството, да не се бърка входа и изхода на устройството. Обикновено стрелка върху тялото на устройството показва посоката на потока на работната среда. Освен това трябва да се помни, че някои устройства (пръскачки за масло, сепаратори на влага и др.) трябва да се монтират вертикално.

При монтаж както на хидравлично, така и на пневматично оборудване, то трябва да бъде разположено така, че достъпът до него да е лесен (при поддръжка, подмяна и др.) и да е възможен визуален контрол на състоянието им.

След монтажа на хидравличните и пневматичните системи се пристъпва към тяхната настройка и пробно пускане.

За хидравличните системи е необходимо резервоарът да се напълни с работна течност с качеството и обема, изисквани от ръководството за експлоатация. В този случай първо трябва да проверите чистотата на хидравличния резервоар и след това да налеете масло през филтъра. Препоръчително е да настроите предпазния клапан на помпата на минимално налягане. След това проверете лекотата на въртене на вала на помпата. След това хидравличните разпределители се поставят в неутрално положение, дроселите се затварят.

След като извършат тези операции, те извършват пробно кратковременно стартиране на помпата и контролират посоката на въртене на вала на помпата (тя трябва да съответства на указаната в ръководството за експлоатация на помпата). След като се уверите, че валът на помпата се върти правилно, пуснете помпата за по-дълго време и проверете хидравличната система за възможност за откриване на течове във връзките и други възможни дефекти. Освен това е необходимо да се освободи въздух от хидравличната система чрез специални тапи или да се разхлабят гайките, закрепващи връзките. След това подайте налягане на манометъра чрез регулиране на клапана за налягане и наблюдавайте хидравличната система за външни течове на течност. В същото време е необходимо да се внимава и да се проверява състоянието на хидравличните цилиндри, за да се предотврати тяхното неразрешено движение.

При приключване на ремонта и диагностиката на хидравликата на автомобила …

Ако хидравличната система няма дефекти, тогава можете да зададете работното налягане, да тествате работата на разпределителите, като ги превключвате на различни позиции, регулирате дроселите до необходимата скорост на хидравличните двигатели, проверявате работата на филтри и други устройства. Трябва да обърнете внимание и на нивото на маслото в резервоара. При необходимост се долива до необходимото ниво. След това се извършва настройка на стойностите на изместване на хидравличните двигатели, настройка на превключвателя за налягане и друго оборудване.

Работите при пускане и настройка на пневматични задвижващи механизми са подобни. Ако задвижването има отделен компресор, първо проверете неговата работа. След това регулирайте редуцир вентила, превключвателите за налягане и времето. Дроселите са настроени на минималните обороти на въздушните двигатели. Те също така проверяват работата на пневматични разпределители, спирачни устройства и други пневматични съоръжения.

След проверка на работата на пневматичната система в ръчен режим се контролира автоматичният цикъл на задвижването.

При липса на забележки по работата на пневматичната или хидравличната система, тя се пуска в експлоатация.

Повечето компании в България дават гаранция от около година, след ремонт или рециклиране на рейки, хидравлични помпи и дуги компонени на автомобила.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар