Пчела срещу оса: Кой има по-силна отрова?

kakvo yadt osite meso 800x445 1 Вдъхновение

Отровният състав на пчелите и осите (както и стършелите) е подобен. Кога боли повече при ужилване на оса или пчела и защо?

Що се отнася до осите, можете да срещнете  обикновената оса ( Vespula vulgaris ) и осата ( Vespula germanica). И двете се различават само в детайлите, така че човек обикновено няма да ги различи.

Има ли общо в отровата на тези насекоми?

Отровата съдържа биогенни амини, които са отговорни за болезнената реакция. При пчелите това е хистамин, при оси и стършели хистамин и серотонин. 

Друг компонент са полипептидите, от които пчелната отрова съдържа мелитин, апамин и MCD пептид. 

Мелитинът нарушава структурата на клетъчните мембрани, разгражда белите и червените кръвни клетки и предизвиква възпалителна реакция. Апаминът, предизвиква безпокойство и спазми, действа върху нервната тъкан. 

Третият компонент на пчелната отрова са ензимите, наречени хиалуронидаза и фофолипаза А, осите и стършелите също имат фосфолипаза В.

Тези ензими се намират и в змийските отрови и техните действия се променят, например, мембранната пропускливост и увреждането на митохондриите. 

Болката от ухапвания от насекоми обаче е напълно индивидуална. Симптомите, които обикновено причинява (болезнено подуване), са практически същите при пчелите, осите и стършелите и не зависят от състава на отровата. 

Причината за по-малко болка след ужилване на оса може да бъде фактът, че осата вкарва по-малко отрова под кожата, отколкото пчелата , която оставя жилото си на място с отровен сак, от който цялата отрова се “изпомпва” в тялото.

По-какво се различават тези насекоми?

Стършелът ( Vespa crabro ) е истински гигант в сравнение с осата – може да достигне до 3,5 см и просто не можете да чуете бръмченето му. За разлика от по-малкия си роднина, той не е особено агресивен, рядко би ви нападала без причина

Осите и стършелите обичат да се заселват под покрива, в старите навеси, на таванските помещения, но често прилепват гнездото към терасата ви и т.н. „Хартиените“ гнезда, към които не трябва да се приближавате. Жълто-черните насекоми вероятно ще ви нападнат, ако почувстват, че по някакъв начин застрашавате тяхното гнездо.

Много хора смятат, че осите са месоядни! Ако се интересувате какво ядат осите – знайте, че те се хранят със нектар, а месото и рибата носят на своите ларви, които са месоядни.

Пчелите се отглеждат за мед или се роят в дивата природа, като също създават структура в която произвеждат мед.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар