По какво се разпознава качественият диктофон

diktovon2 Вдъхновение

Диктофоните са устройства, които съумяват да записват аудио, след което да го съхраняват в определен формат във вътрешната си памет. Те са изключително необходими на хора, които ежедневно провеждат множество разговори, които, в последствие, използват като основен източник на информация.

Репортерите и разследващите журналисти всекидневно използват диктофон, камера, аудио рекордер – това са все устройства, които вървят ръка за ръка с професионалната им дейност. Създаването на репортажи и материали стои в основата на работата на репортера и журналиста, независимо от тяхното направление и сфера на опериране. Немислимо е да се смята, че всички осъществени и проведени разговори и интервюта биха могли да бъдат записани на ръка или запомнени – всекидневно в работата на журналиста се провеждат десетки разговори. Ползването на диктофон прави нещата изключително лесни и удобни.

А как да изберем добър диктофон? Има няколко неща, за които да следите при описанието на спецификациите, които поддържа даденото устройство. В днешната статия решихме да ви ориентираме какви са те, за да направите възможно най-добрата покупка.

Разбира се, първото и най-важно нещо, за което да следите, е качеството на записвания звук. Повечето добри диктофони успяват да изолират околните шумове, акцентирайки върху гласовете – така разполагате с ясен и кристален запис, което е и онова, от което имате нужда, използвайки диктофон. С оглед пестене на пространство от вътрешната памет много устройства са снабдени с опцията за правене на запис с ниско и високо качество. Така, ако сте пропуснали да освободите място и да прехвърлите записите си на личния компютър, а не може да отложите провеждането на разговор, бихте могли да го запишете с по-ниско качество, за да заеме по-малко от вътрешната памет. Така няма да пропускате ценни възможности за интервю.

От гледна точка на режим на работа, съблюдавайте диктофонът да поддържа по-дълъг такъв, за да не се изключи в непоходящ момент, ако провеждате осезаемо по-дълъг и пространен разговор. Да разполага с достатъчно количество памет е също важна характеристика – не винаги ще имате възможност да прехвърлите всички направени записи на друго устройство. Важно е да разполагате с достатъчно място за съхранение. Също голям плюс е вашият диктофон да притежава възможността да сортира наличните файлове в списъци и папки за по-лесна систематизация и подредба. Това значително ще ви улесни, ако разполагате с множество записи, а в конкретен момент ви трябва точно определен от тях. Подредбата по папки ви спестява часове ровене и прослушване. Опцията за озаглавяване на даден файл е също много удобна и спестява време, когато трябва да намерите нещо определено, което ви трябва.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар