Сънищата – мит или реалност?

На всеки от нас му се е сучвало да се събуди сутринта и да си каже: “Какво означава съня ми?” Тълкуване на сънищата – това не е лесна работа, въпреки че вече има съновник и други източници на информация. Въпросът все още се състои в това, дали вярвате в сънищата. Много изследователи смятат, че сънищата са само показател за психическо ни състояние и здраве.

Объркващото е, че едно и също нещо, което виждаме в съня си може да означава различни неща. Например, ако една жена сънува риба, това означава, че има голяма вероятност да забременее. Но ако рибата е мъртва, това означава материална загуба. Но от друга страна, ако рибата е жива, това е добър сън – щастлива любов. Така че въпросът е, дали да вярваме в сънъщата, или това е просто бабини брътвежи.

История на сънищата

И така, възможно ли е сънищата да ни подсказват за предстоящи важни събития в живота ни? Тълкуването на сънищата винаги е играло важна роля в културата на различните цивилизации. В крайна сметка, това е един вид поглед в неизвестното бъдеще. Също така, нашите баби и дядовци твърдо вярват, че душите на мъртвите роднини и приятели се опитват да се свържете с нас чрез сънищата, за да ни съобщят някаква важна информация. И тази връзка съновника и тълкувателите на сънища, не се счита просто за забавление на наивни млади дами.

За това, че някои сънища се явяват пророчески говорят и много исторически факти. Например Менделеев е сънувал таблицата на химическите елементи, а Мендел открива законите на генетиката и наследствеността, Гаус – законите на индукция. И много други важни за човечеството открития. Разбира се, тези открития така или иначе щяха да бъдат направени рано или късно, въпреки, че скептиците твърдят, че това са само съвпадения.

В най-древни времена, хората едва ли са мислили за това дали да вярват в сънищата. Те просто са били уверени, че това са предсказания. Но пророческите сънища са по-скоро рядкост, отколкото правило. Все пак милиони хора сънуват всяка нощ. Но, така или иначе е по-добре да оставим необяснимите факти на науката и да поговорим за нормалните ежедневни сънища.

Дали да вярваме в сънищата си?

Най-вероятно може да се вярва на сънищата, защото от научна гледна точка – това е езикът на нашия мозък. Именно нашето подсъзнание говори чрез сънищата. Човек несъзнателно. Също така, много хора вярват, че сънищата не трябва да се сбъдват веднага. В действителност, за да се случи дадено събитие предсказано от сънищата трябва много време.

Сбъдват ли се сънищата?

Всичко зависи от самия човек, или по-скоро от вярата в този или онзи феномен, който е видял в съня си. По същия начин можем да се запитаме вярваме ли в някой хороскоп ? Така че ако вярвате в сънищата, те ще се сбъднат, ако не вярвате – няма. Важното е да помните, че дори и да видите в съня си лошо предзнаменование не трябва да се разстроивате, може би сънят ви е бил просто изблик на емоции, освобождаване на стрес.

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки