Спокойствие и красота на българските манастири

IMGP0069 Вдъхновение

Поклонническия туризъм съществува от много години, много преди да стане популярна думата туризъм у нас. И много много преди това. Посещението на църкви и манастири е свързано с трудности в живота, но и с търсене на момент на душевно спокойствие и равновесие, както и с търсене на емоционално презареждане.

От друга страна, манастирите в България се намират в много красиви планински или полупланински местности, а също така имат и дълга история. Всички българи знаем ролята на вярата и манастирите по време на турското робство. Църквата и вярата в такива моменти биват обединител на нацията и духовен крепител на българите. Посещението на манастир може да се свърже и с културно историческия туризъм в това отношение. В много манастири има и музеи, в които има експонати и икони с историческа стойност. Повечето от нас сме посещавали най-малкото Рилския манастир и знаем колко история пази.

Всъщност дори не е необходимо да сме религиозни, за да посетим манастир. Причина за посещението на такъв обект от културно-историческо значение може да бъде просто да разгледаме архитектурата, мястото, иконите и иконописите. В България има никак не малко красиви църкви, манастири и катедрали, които си заслужават да бъдат посетени.

От друга страна посещението на манастир не се свързва само със силна вяра и набожност. Вярата в Бог в края на краищата символизира вярата в доброто и справедливостта. Няма нищо крайно религиозно и лошо в това да религията да я свързваш с вярата в доброто, справедливостта, любовта, баланса и красотата на живота. Не трябва да се свързва вярата по никакъв начин с някакви крайности, символи и догми, или пък политическо влияние. 

Посещението на църкви и манастири може да бъде заради много причини. Една такава е по-доброто опознаване на родината ни и богата ни история. Тук в vijsveta.com може да намерите много снимки и информация за красивите църкви, катедрали и манастири в България.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар