Защо възрастните хора, които четат са по-здрави

zagadkata Вдъхновение

С напредването на възрастта, за съжаление се увеличават болестите. Високо кръвно, проблеми с паметта, отслабване на имунната система и много други. Разбира се за симптомите, които ви притесняват, трябва да посетите лекар, но можете и сами да си помогнете, чрез зравослоно мислене и здравословен начин на живот. Колкото и странно да звучи, четенето може да удължи живота ви и да подобри здравето ви.

В тази връзка разгледайте какво предлага онлайн книжарница Загадката.  Накрая на статията ще видите препоръчани жанрове, които влияят положително на здравето.

 Невероятно, но факт,  доказан от учените!

Как чрез книгите поддържаме добро здраве?

Чрез усилената “тренировка” на мозъка, се изграждат нови невронни вериги. Както всички знаем, книгите рефлектират директно върху въображението ни, като по този начин усвояваме посланията, като образи и  мисли. 

Колкото по натоварен е нашия мозък и колкото повече образуваме нови вериги от неврони, толкова по-добре работи той. Това ни предпазва от развитието на деменция, позната като старческо слабоумие. 

Артисти, учители, лекари и всякакви интелектуални  професии живеят до дълбока старост, без да имат проблеми с паметта, точно защото развиват мозъка си.

Това е един невидим процес, който подобрява здравето и разбира се качеството ни на живот. Освен чисто физиологичното трениране на мозъка, четенето има и други ползи за подобряване на здравето. 

Защо четенето е полезно за здравето? 

Нашето здраве е “съвкупност от физическо, психическо и социално благоденствие” – дефиниция, която бях чела някъде. 

Всеки знае поговорката “Здрав дух в здраво тяло.” За здраво тяло се изисква правилно хранене, добра двигателна активност и обща култура за това как да бъдем здрави и жизнени. А, от къде да вземем информация, ако не от специализираните книги. 

Как влияе психиката върху здравето ни? 

Колкото по-тягосни мисли и емоции имаме, толкова е по-голям е риска да изпаднем в депресия или да се сдобием с тревожно разстройство. Това е доста неприятно здравословно състояние. От своя страна, тревожността директно влияе и на физическото ни здраве, като поддържа нивата на хормона на стреса – кортизол трайно високи. А пък той влияе върху всичките ни органи, като ги разболява, предизвиквайки възпаления, високо кръвно, язви и много други болести.

Как книгите лекуват? 

Чрез всичко изброено в статията. Защото с помощта на книгите можем да подобрим общуването по между си, да започнем да се откъсваме от стряскащото ежедневие, четейки за интересни сюжети и герои. Да изградм навик за дневен режим и да се радваме на живота.

И накрая обещаните категории книги.

Кои книги ще ни помогнат да сме здрави и енергични?

  1. Книги за смисъла на живота и личностно развитие. В общи линии това са жанрове като фисофофия, психология, духовна литература.
  2. Книги за традиционна и алтернативна медицина. Физическото здраве е състояние и на ума, затова трябва да сме запознати.
  3. Класическа литература. Отпускането върши чудеса за тялото  и психиката ни.
  4. Криминалета, фантастика, приключения. Всички жанрове са добри, стига да ги харесвате.
  5. Биографии. Опитът на другите е незаменим помощник през преминаването на различни житейски ситуации, за които не знаем как да реагираме. Как различни хора са минали през различни препятствия е от особено значение за нашия собствен опит.
pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар