Как да изберем подходяща играчка за деца от различна възраст?

kak da izberem podhodyashta igracha za deca ot razlichni vyzrasti

Изборът на играчки днес е огромен. Добре е, ако имате идеи, които поне малко ще улеснят избора ви, затова в тази статия обобщаваме някои практични съвети за покупката на детски играчки.

По-малко често означава повече

В някои детски стаи почти се чувствате като в магазин за играчки. Родителите или бабите и дядовците често приемат това за нормално и постоянно купуват нови играчки за бебета, за да ги стимулират малчуганите или просто да ги зарадват.

Но препълнените кошове за играчки и рафтовете обикновено водят до обратен ефект. Много деца могат да загубят интереса си да играят с дадена играчка, още преди да са я извадили от кутията. След бегъл преглед интересът често бързо избледнява, защото детето е свикнало постоянно да получава нещо ново. Следователно:

  • Детето ви не се нуждае от нови играчки през цялото време. Ако играчките са подходящи, със своето въображение и креативност, детето винаги ще намери нови начини да играе с наличното.
  • В зависимост от възрастта на детето можете да добавите нови играчки към съществуващия арсенал, които да са съобразени с неговите интереси.
  • Ако има твърде много играчки, приберете някои от тях напълно и постепенно ги представете на детето, като махнете някоя друга играчка на тяхно място. Но помнете: някои играчки представляват интерес само за децата на определена възраст. Гледайте от какво се интересува в момента и на какво се радва особено.

Неща за игра

Децата играят с (почти) всичко – и това е хубаво! Често това, което не смятаме за „истинска играчка“, им дава много повече възможности. Защото тези предмети не диктуват как и за какво трябва да се използват и точно затова често е толкова интересно за малчуганите! Клон се превръща във въдица за риболов или бъркалката става музикален инструмент. Изборът на такива „играчки“ е почти неограничен:

Добрите играчки оставят място за изследване и „направи си сам“

Играчките от магазина за играчки могат да стимулират – но и да ограничат – изобретателността и въображението на децата:

  • Ако играчката посочва определени начини за използването ѝ или ако превръща детето в пасивен наблюдател (защото трябва само да бъде включено или гледано, като говорещи кукли или автоматично функциониращи играчки), децата обикновено губят интерес бързо.

 

  • Играчките, които могат да се използват и допълват по различни начини и по нови начини (например конструктори от дърво или пластмаса), не поставят ограничения за въображението и радостта на играта на вашето дете – разгледайте прекрасни модели на Ebaby.bg.

Добрите играчки са стабилни и издръжливи

Играчките, които вече не работят или не могат да се използват след кратко време, са най-голямото разочарование за децата. Освен това повредените играчки или отчупените малки части са източник на опасност за децата.

  • Обърнете внимание на материала и изработката на играчката.
  • По-големи разходи са особено полезни за играчки, които се използват в по-дълъг възрастов диапазон или които могат да бъдат прехвърлени на по-малки братя и сестри.
  • По-малко, но по-качествени играчки за купуване. Това също е от полза за околната среда: трайните играчки означават по-малко консумация на материали и енергия и по-малко отпадъци.

Добра идея е да постъпвате отговорно към покупката на детски играчки и да правите предварително проучване дали конкретната играчка би се харесала на детето ви и дали ще му помогне да се развива и забавлява. Не забравяйте, че детето има не само нужда от играчки, но и близките му хора, които да се включат активно в игрите и забавленията.

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки