Критерии, на които трябва да отговаря спалното бельо

igrinauma 268x80 1 Мода

Материи за спално бельо

Материалът, от който е изработено спалното бельо трябва да бъде с добра пропускливост на въздуха – става дума за така наречените дишащи материи, които са много по-здравословни от останалите. В същото време, изисква се материята на спалното бельо да е висока хигроскопичност /такива са например памука и лена/. При някои естествени тъкани се добавят определен процент синтетични влакна, за да се повиши издръжливостта на спалното бельо. В това няма нищо лошо, стига те да не надхвърлят 30 %.

Плътността на тъканите също е важна

Плътността на тъканта определя нейната издръжливост във времето. Колкото е по-висока плътността на една тъкан, толкова по-устойчива е тя и няма да се повреди лесно при постоянно пране и сушене. Качествените материи са ушити от тъкани с плътност поне 40 нишки на 1 cm². Ако рискувате да си купите спално бельо с по-ниска плътност, трябва да вземете предвид, че то ще се износи много по-бързо.
Издръжливостта на цветовете

Красивите разцветки са едно от най-големите предимства на спалното бельо. Различните цветови комбинации и модерни принтове, със сигурност ще внесат много настроение и елегантен полъх в интериора на спалнята. Но при покупката на бельото, непременно обърнете внимание на това, дали в продукта са вложени бои с високо качество. Висококачествените бои са издръжливи и няма да загубят блясъка и наситеността си дори след многобройни изпирания, докато евтините и некачествени бои не само ще избледнеят, но дори са в състояние да причинят алергични реакции при някои хора. Как да разпознаете качествените бои? Лесно. Принтът трябва да се отличава добре и върху обратната страна на спалното бельо.

Качественото спално бельо се разпознава и по опаковката

На опаковката на качественото спално бельо обикновено можете да намерите изчерпателна информация за продукта –  състав на тъканта, размери, съвети при пране и сушене. В случай, че такава информация липсва, това говори, че не сте се спрели на спално бельо с подходящо качество.

 

 

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки