Поплин – предпочитана материя за нашата спалня

За тези, които не знаят, поплинът е естествена тъкан, направена от 100% чист памук. Има плътна, но в същото време, мека текстура. Специално сплетените нишки, чийто метод е разработен още през Средновековието във Франция, позволяват да се радваме на мека тъкан от хубави сплитъци, с лек повърхностен релеф. Ефект, който се дължи на различните по дебелина нишки. Спалното бельо от поплин е не само плътно и меко, но и със своеобразен блясък.

То не изисква особени грижи. Тази материя се пере и при 30 градуса, не изисква гладене. Особено леки, завивките пропускат въздух и почти не се мачкат. Най-главните предимство на поплина са неговите качествени характеристики: якост и плътност.

Спалното бельо от поплин има редица предимства. То запазва своята форма и цвят, има приятна при допир повърхност, запазва топлината добре, абсорбира влагата и позволява на тялото да диша. Безспорни качества, осигуряващи необходимия през нощта комфорт за почивка и възстановяване след динамичния ден.

Освен това, комплектите не изискват специални грижи. Може да се перат при температура от 30 до 60 градуса и да се гладят при температура до 110 градуса. Материята не предизвиква алергии и отговаря на всички видове европейски екологични стандарти. И при всичките свои експлоатационни качества, тя съвсем не е скъпа. Много често освен обичайната тъкан, се предлага и спално бельо от поплин с 3D ефект, който се постига чрез специална диагонална сплитка на материала.

Сред огромното разнообразие от материали на днешния пазар, поплинът намира все по-широко приложение. Първоначално е изработван от вълна и коприна, но след време се използва изцяло памук. Днес се внася предимно от Китай, Пакистан и Индия. По своите качествени характеристики е близък до американа, но е по-мек и гладък. Има отличителен благороден блясък, напомнящ сатен. Спалните комплекти от поплин изглеждат хармонично във всякаква цветова схема – многоцветен, равномерно оцветен, бял или на щампи. Използва се не само в спалнята, но и за изработка на ежедневни облекла, униформи, спортни облекла. Материята е идеална за всякакви дейности, свързани с физическа активност. Намира приложение и при направа на тапицерии и дамаски за мебели в дома и офиса. Не случайно чаршафите от поплин напоследък са толкова популярни. Клиентите все повече обръщат внимание на качествените характеристики на материята, които отговарят на всички изисквания на нашето време.

Slamka
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки