Няколко ползи от етеричните масла

Eterichni masla Здраве

Етеричните масла са иновативен метод, чрез който можете да си осигурите естествена качествена грижа за кожата, здравето и емоционалния баланс.

Тяхното най-значимо предимство е, че притежават природен състав от растителни вещества, като това ги прави напълно безопасни за организма.

Какви са основните ползи от етеричните масла?

Козметични ползи

Грижата за кожата е важен елемент, не само за добрата визия, но и за осигуряване на вътрешен комфорт и увереност. Етеричните масла оказват безценно влияние върху състоянието на кожата и косата, като постигат това по изцяло безопасен и естествен начин.

Маслата ефективно почистват кожата, като също така действат превантивно срещу появата на несъвършенства. Те доказано подмладяват кожата чрез силата на своите ревитализиращи свойства. Маслата придават свежест, като балансират нивата на влага в кожата.

Натуралните масла допринасят още за постигане на равномерен тен и премахване на кожни несъвършенства, причинени от акне, екзема или алергични реакции. Някои от тях, като ментата, се употребяват като средство за поддържане на добра устна хигиена и добър вид на зъбите. Други масла като това от гераниум се грижат за подхранването на косата и поддържането на нейния блясък.

За да постигнат козметичен ефект, маслата се прилагат локално с по няколко капки върху уязвимите и проблемни зони. Сред най-ефективните козметични етерични масла са маслото от чаено дърво, лавандулата, розовото масло, петигреинът и др.

Емоционални ползи

Психологическото здраве е точно толкова значимо, колкото физическото такова. Напрегнатото ежедневие, в съчетание със стреса от ежедневните задължения, могат да предизвикат неприятни психологически симптоми. Най-често срещаните от тях са тревогата, натрапчивите мисли, депресията и агресивното поведение.

Сред основните ползи на етеричните масла, са техните функции да доставят успокояващ релаксиращ ефект. Те постигат тази цел с помощта на силните си билкови аромати, които проникват през всички сетива на тялото.

Маслата с природен състав насърчават спокойните чувства и доставят усещане за доволство. Техните аромати подсилват чувството на бодрост, придават свежест и енергия. Още една емоционална полза на етеричните масла е тяхното свойство да възвръщат позитивното настроение. Те потискат стреса и облекчават симптомите на депресия.

За да постигнат своя релаксиращ ефект, маслата се поставят в дифузери, чрез които разпръскат ароматните си нотки във въздуха на помещението. Етеричните масла, оказващи най-благоприятно въздействие върху психиката, са тамянът, лавандулата, розовото масло, масло от роза дамасцена, ментата, цитрусовите масла и прочие.

Кулинарни ползи

Маслата се извличат от природни билки и растения, които носят наситен вкус и свежи аромати. Заради своите вкусови и ароматни свойства, етеричните масла намират заслужено място в кулинарния свят като завършващи елементи на редица рецепти.

Естествените масла могат да придадат на ястията свежест, лютив, сладък или кисел вкус. Те заемат ролята на подправки, които финализират вкусовите качества на създадените рецепти. Маслата могат да се добавят към всякакъв тип храни от хляб, месо и салати, до смутита, шейкове или различни сладкиши.

За да подсилят и подчертаят вкуса на ястията, обикновено се прилагат под формата на няколко капки в съответните рецепти. Освен в храните, те се използват широко и в различни напитки, заради ободряващия и свеж ефект, който постигат. Етеричните масла в кулинарията могат да се използват самостоятелно или да се съчетаят с няколко капки от други етерични аромати.

Най-известните етерични масла, намиращи приложение в кулинарията, са ванилията, ментата, кардамомът, босилекът, розмаринът, евкалиптът и цитрусовите масла.

Няколко финални думи:

Грижата за здравето на нашата кожа, коса и психологическо състояние, е неизменно важна, за да се чувстваме пълноценни и уверени в своето ежедневие.

Етеричните масла са отличният начин да си доставим тази необходима грижа. Те са изключително полезни, ефективни и притежават ценен състав от лечебни растения.

Маслата с природен състав оказват благоприятно и ободряващо действие върху цялото тяло, като докосват сетивата и възвръщат загубения емоционален баланс.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар