5 важни канала за всеки дигитален бизнес

SEO optimizatsiya na StartUp sajtove na startirashhi organizatsii SEO

 

Дигитализацията на бизнеса е все по-популярно явление, оправдано от промените в методите за пазаруване, както и от иновативните възможности на дигиталния маркетинг.

Позиционирането в онлайн средата обаче не представлява сигурна гаранция за прогреса на бизнеса. Важно е боравенето с правилните маркетинг инструменти, както и позиционирането в подходящите маркетинг канали.

Ето кои са основните 5 важни канала за успеха на всеки дигитален бизнес:

  1. Социални мрежи

Социалните мрежи са един от най-важните дигитални маркетинг канали за позициониране и развитие на бизнеса. На първо място, платформите са събирателна точка за растящ брой потребители. Ежедневно в тях се регистрират нови активни сегменти, които се превръщат в потенциални активни ползватели.

Позиционирането на онлайн бизнеса в социалните мрежи води до повишаване осведомеността за бранда и ефективно популяризиране сред целевите сегменти. Платформите позволяват прецизно таргетиране на аудиторията, както и насърчаването на двупосочна комуникация.

В социалните мрежи онлайн бизнесът може да се позиционира, създавайки собствени профили за регулярно споделяне на информация към потребителите. Друг метод за позициониране в платформите е чрез създаване и споделяне на рекламно съдържание.

  1. Гугъл

Друг задължителен маркетинг канал за позициониране на онлайн бизнеса е търсачката Гугъл. От нея стартира потребителската пътека на пазаруване, като аудиторията я използва за търсене и използване на информация. Потребителите могат да са активни ползватели на търсачката или по-пасивни такива. Във всеки от случаите съществува определено намерение преди търсенето.

Изграждането на бранд присъствие в Гугъл е ключов компонент от популяризирането на бизнеса. На първо място, търсачката увеличава видимостта и разпознаваемостта на бранда. Той става достъпен за мащабен дял от аудиторията и голям брой от целевите сегменти разбират за него.

Позиционирането в Гугъл може да се осъществи посредством различни маркетинг стратегии и инструменти. За успешно класиране на първи позиции в търсачката е важно да се използват SEO техники като вътрешна и външна оптимизация, обхващащи линк-билдинг техники, оптимизиране на съдържание и др. Друг често използван метод за позициониране в Гугъл са рекламите като дисплейната реклама, текстовата реклама, адаптивната реклама, видео рекламата и др.

  1. Канали за директен маркетинг

Директният маркетинг се превръща във все по-важен елемент от дигиталния маркетинг микс. Той представлява пряко свързване на бранда с потребителите посредством различни канали и формати. Каналите за директен маркетинг са съответно клиентските профили в сайтовете,  имейл бюлетините и мобилните приложения.

Във всеки от каналите принципът е сходен – бизнесът изпраща директни рекламни и информативни послания без посредник в комуникацията. Те могат да бъдат известия за текущи или бъдещи събития, промоционални оферти, нови продукти или  предоставяне на персонализирани кодове за намаления.

Всеки от каналите за директен маркетинг цели осведомяване за бранда, повишаване на потребителското доверие и увеличаване броя на продажби. Комуникацията е дългосрочна, което увеличава и броя на лоялните клиенти на бранда.

  1. Блог

Сред най-популярните канали за развитие на онлайн бизнеса е блогът. Причината е, че все повече потребители са склонни да взаимодействат със съдържанието на един бранд. Спецификата, релевантността и стойността на бранд съдържанието служат като мотиватор на потребителско доверие.

Блогът е тематично създадено поле в сайта на бизнеса. В него брандът се позиционира, създавайки тематични публикации в контекста на пазарната си дейност. Статиите в блога трябва да бъдат с висока информационна стойност, релевантно съдържание и свързана тематика.

За да се оптимизират блог статиите с цел привличане на потребителското внимание и доверие, то те следва да бъдат с включени ключови думи и изрази, вътрешни или външни линкове, ясно обособена структура на текста и оптимизирани изображения.

  1. Бизнес сайт

Най-важният маркетинг канал за позициониране, развитие и популяризиране на бизнеса е именно неговият сайт. Той играе ролята на визитна карта пред потребителите – представя им основните си характеристики, функции, мисия и цели.

Бизнес сайтът трябва да бъде лесно достъпен и разбираем за масовия потребител. Той трябва да бъде с лесна за навигиране архитектура, която да дава достатъчно информация за аудиторията. Важно е сайтът да бъде добре организиран, категоризиран и снабден с тематично определени целеви страници.

Други важни качества на бизнес сайта са разбираемост, информативност и креативност. Необходимо е той да притежава въздействащ дизайн, който да въздейства на посетителите и да удължи времето за тяхното сърфиране.

Да обобщим с няколко думи дотук:

Изграждането на успешен бизнес в дигиталната среда е резултат от последователни стъпки, боравенето с правилния инструментариум и подборът на подходящите канали за изпращане на маркетинг посланията.

Сред открояващите се 5 важни дигитални маркетинг канала са социалните мрежи, Гугъл, каналите за директен маркетинг, бизнес сайтът и бизнес блогът. За всеки от тях се изисква специфичен набор от познания и техники, за да се гарантират безкомпромисни резултати.

Затова най-надеждният вариант за генериране на успех за вашия онлайн бизнес е да изградите сътрудничество с дигитална маркетинг агенция. Онлайн експертите разполагат с високи нива на експертиза и умения, с които да ви съдействат в популяризирането на вашия дигитален бранд.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар