Грижи за мрамор, съвети и трикове

Grizha za mramor Строителство

Естествените материали в интериора са лукс, благородство и почит към традицията, по интересен начин смесени със съвременните тенденции. Популярните сега еко дизайни са невъзможни без довършителни работи от естествено дърво, камък, стабилизиран мъх. За да сме по-близо до природата правим „зелени стени“ у дома, използваме практически необработено дърво за декорация и разбира се, вечен материал – мрамор. Какво да кажем, еко- и фито-интериорите изглеждат наистина страхотно, но изискват специални грижи.

Как да се грижим за мрамор?

Мраморът е материал, който хората са избирали много дълго време. Той е в състояние да обогати всеки интериор, да усложни и усъвършенства дори минималистичен дизайн. Мраморът, който преди се е използвал главно за подови настилки, сега се използва по-широко: от него се правят плотове и престилки за кухнята, камини, первази на прозорците, изработват се водопроводни инсталации (мивки) и се използва за декориране на бани и тоалетни. Но мраморът, макар и издръжлив е податлив на замърсяване и влошаване. И само правилно подбран почистващ препарат ще помогне за почистване и запазване на мраморното покритие. В крайна сметка домакинските химикали, които намирате в магазините за масова потреба са категорично неподходящи за поддръжка на естествен камък. Почистването на мрамор е деликатно, преди да започнете е необходимо да установите причината за замърсяването и след като изберете подходящия почистващ препарат.  Направете мини -тест – за да определите реакцията на естествения камък към почистващия препарат в незабележимо място. Най-често може да се сблъскате със следните видове замърсявания върху естествен мрамор:

 – Петна от органичен произход от напитки (кафе, чай), храна, мазнини, животински екскременти, цветен прашец.

 – Следи от козметика, естествена жълтеница, която с течение на времето се появява върху светли видове камък.

 – Ръжда, често срещана в кухни или бани – на места, където е възможен контакт на мрамор с метал при условия на висока влажност.

– Петна от мастило, които могат да се видят на мраморни плотове и первази на прозорците;

 Грижата за мрамора е не само почистването му от появилите се петна, но и полиране и поддържане на необходимото ниво на гланц.

Табу при почистване на мраморни изделия

 В интернет ще намерите много „полезни“ съвети как бързо да почистите мрамора и да го върнете в първоначалния му вид, без да се обръщате към специализирана почистваща фирма.

Съвети за почистване на мрамор

1. За почистване на естествен камък използвайте стандартни продукти, които използвате за почистване на тоалетна чиния, керамични плочки или тръби. Киселинните съединения бързо разрушават структурата на естествения камък, променят цвета му и оставят драскотини.

2. Експериментирайте с народни средства: амоняк, лимонов или портокалов сок, кока-кола. Максимално разрешена е сапунена вода. Грижете се добре за мраморните продукти, въпреки външната здравина, те са доста крехки. Например, мраморът не обича кисела среда, петна от оцет или вино имат много пагубен ефект върху външния му вид. Следователно кухненският плот ще трябва да бъде защитен от такива замърсители. Ако поставите мраморни плочки в коридора, не забравяйте да осигурите килим на входа, в противен случай мръсотията и пясъкът, които неволно се нанасят върху обувките, бързо ще надраскат скъпия камък.

pavel
Rate author
PCTVnet.com блог за всеки
Добавете коментар